Yuca con Chicharrón

“En mi hora de almuerzo disfruto mucho llegar a mi casa a comer. Casualmente hace unos días comimos nuestra versión de yuca con chicharrón. En mi casa la preparan de una manera muy especial, no es con chicharrón, es con costillitas de cerdo fritas bien doraditas. La yuca se debe preparar con ajo machacado, sal y un poquito de agua, solo que la tape para no ahogarla y que se cocine bien reventadita. A veces la acompañamos con repollo, pero esta vez fue con lechuga ralladita con sal y aceite de oliva. Eso, con el sofrito que hacen de la misma grasita del puerco hizo un match perfecto. Y con un chile molido bien fuerte que yo he preparado con aceite y vinagre, se lo puse encima al sofrito…duo fatale. Hicieron también un fresco de maracuyá para acompañar, pero ligero sin mucha azúcar, más como agua de maracuyá. Sabrosura latina! Si es sabrosa nuestra comida, para que…”

 A true Honduran sure knows how to enjoy this dish! It’s a very popular food, especially in the northern region of the country. The cassava, or yucca, is boiled and topped with a number of ingredients, such as raw cabbage with lemon, fried pork belly or skins, hot sauce, and sometimes mojo. This dish is perfect for lunch, dinner, as a snack, or even on-the-go, since it’s so easy to prepare and transport. Yucca is a starchy tuberculous root, a popular source of carbohydrates in the Honduran diet, especially in the northern coastal region. It’s one of the most tolerant crops, capable of growing on marginal soils, which makes it popular among the rural population. But be sure to find this treat wherever you go, whether it’s an open-air event or a private venue, this dish is sure to be part of the menu!

Collaboration made by Adolfo, a family-oriented, German-speaking professional living in Tegucigalpa, Honduras. He loves his culture very much, and enjoys taking pleasure in the simple things in life.
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